11 soruda doğal gazda ‘kademeli tarife’ uygulaması

Teknoloji

Moderator
69d19a902057c96716229ae3.jpg

Düzenlemeyle ilgili merak edilen 11 soru ve yanıtları şöyle:

1 Kademeli tarife uygulaması nedir?

Konutlarda kademeli fiyat uygulaması, her bir il için aylık bazda belirlenen ortalama tüketim limitine kadarki doğal gaz tüketim miktarları için halihazırda uygulanan destek uygulamasının devam edeceği, belirlenen tüketim limitinin aşılması durumunda ise daha düşük oranda destekleme yapılacağı bir uygulamadır.

2 Neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulmuştur?

Mevcut durumda tüm aboneler aynı oranda destekleniyor. Yüksek gelir düzeyine sahip abonelerin daha düşük oranlarda desteklenmesinin daha adil olduğu değerlendiriliyor. Devlet desteğinin daha adil paylaşılması izin kademeli fiyat uygulamasına geçiliyor.

3 Düzenleme sadece konutlar için mi geçerli?

Düzenleme yalnızca konutlar için geçerli olacak, sanayi kuruluşları ve ticarethaneler kapsam dışında kalacak.

4 Yeni uygulamada kriterler nelerdir?

İl ve ay bazlı son 5 yılın doğal gaz tüketim ortalamaları belirlenecek. Yüzde 75 fazlası olacak şekilde aylık tüketim limitleri belirlenecek ve fiili tüketimin belirlenen aylık tüketim limitinin altında kalması durumunda, tüketime devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyat uygulanacak.Fiili tüketim aylık limitin üzerinde ise tüketimin tamamına devlet desteğinin daha az olduğu fiyat uygulanacak.

5 Merkezi sistemle ısınan sitelerde uygulama nasıl olacak?

Merkezi sistemle ısınan sitelerde aylık tüketim hane sayısına bölünecek. Ortaya çıkan tüketim, ilin o ayki ortalama tüketiminin yüzde 75 üzerinde ise hanelere devlet desteğinin daha az olduğu tarife uygulanacak.

6 Yeni uygulamadan abonelerin ne kadarı etkilenecek?

Yeni uygulamadan hanelerin yaklaşık yüzde 12’sinin etkileneceği öngörülüyor.

7 Ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Yeni uygulama, nisan itibarıyla devreye girdi.

8 Mevcut durumda toplam doğal gaz tüketiminin yüzde kaçını uygulamadan etkilenecek aboneler yapıyor?

Uygulamadan etkileneceği öngörülen haneler, konutlarda tüketilen toplam doğal gazın yaklaşık yüzde 36’sını kullanıyor.

9 Uygulamadan istisna olacak kesim var mı?

Şehit yakınları ve gaziler ile ibadethaneler, cemevleri ve Kur’an kurslarımuaf tutulacak.

10 Limitin üstünde tüketim yapan bir abone, tekrar devlet desteğinin tamamından nasıl faydalanacak?

Aboneler her ay devlet desteğinin daha fazla olduğu fiyattan yararlanacak.

11 Ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar ne yapacak?

Ödeme güçlüğü çeken abonelerAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak kriterleri sağlarlarsa doğal gaz desteğinden yararlanabilecek.

İl bazlı kademeli tüketim limitleri

BOTAŞ’ın resmi internet sitesi üzerinden tüm illere ait 12 aylık detaylı tüketim limitleri kamuoyunun erişimine açıldı. Her il için ayrı ayrı belirlenen tüketim limitine kadar olan kullanımlarda daha yüksek oranda destek sağlanacak. Belirlenen bu limitlerin aşılması halinde ise aşan kısım için sağlanan destek oranı düşürülerek, maliyet esaslı fiyatlandırma devreye girecek. Söz konusu takvime göre, İstanbul, Ankara ve İzmir bazında nisan için destekten yararlanabilecek azami tüketim miktarları şu şekilde belirlendi:

69d19a9a2057c96716229ae5.jpg

Geri